Gästbloggare mars 2017

Digital detox -> IRL

Att man kan bli beroende av droger, alkohol, cigaretter och socker har väl de flesta koll på nuförtiden -  men  telefonen! Hur gick det här till?! 

Vi har väl alla noterat hur människor runt omkring oss kontinuerligt kollar läget på telefonen och i och för sig kan jag väl förstå detta när man har tråkigt eller möjligen väntar på något viktigt, men nu har jag dessutom blivit utsatt för "phubbing" (phone +snub(nonchalera)=phubbing) - ganska otrevligt.
Såhär var det: Jag satt och pratade med en gäst som plötsligt plockar fram sin telefon och börjar fibbla med denna - som om jag inte var där. Vad i hela friden kunde det vara som är så akut och intressant? Eller var det jag som var så ointressant att vad som helst i telefonen kunde vara bättre?  Det är i alla fall den signal detta sänder. Inte kul men ganska vanligt. Så vanligt att det nu uppmärksammas på många olika sätt och dessutom forskas på. 

Det visar sig att beteendet är beroendeframkallande, varje koll ger en liten dopamineffekt som påverkar belöningssystemet. I spåren av detta finns nu givetvis mängder med hjälp att få mot beroendet. Digital detox-appar för mobil-o-holics (t.ex. Moment, AppDetox och Forest) och olika tidningar fulla med råd. (Än så länge bara i USA vad jag vet, men tippar att det snart finns överallt!)

Är det inte en underbar paradox - appar för att hjälpa dig sluta titta på din telefon..... I medel tittar man 200 gånger på sin telefon varje dag och studier visar att förmågan att känna empati har minskat 40% de senaste 20 åren. Forskarna menar att detta till stor del beror på våra telefoner som har gjort oss sämre på att ha meningsfulla konversationer med människor i vår omgivning. Sorgligt! Om du känner att du drabbats, så får du gärna höra av dig för eventuella råd. Du kan nå mig på telefon, mail, sms, messenger, facebook, linkedin, whatsapp, skype och facetime. Eller så kan vi ses - men då med telefonerna avstängda!

GÄSTBLOGGARE JANUARI 2017

Är det du som är Bloggdrottningen?

Det är den vanligaste frågan jag får när jag möter blivande läsare på signeringar, föredrag eller mässor. De verkar tro att jag skrivit en självbiografi. Sanningen ligger väldigt långt därifrån! 

Bloggdrottningen är en påhittad romanfigur från början till slut. En väldigt märklig, egensinnig och modig karaktär som ofta hamnar i trubbel och konstiga situationer. Nåja, det sistnämnda verkar hända mig ofta också; livet är en märklig idé. 
Bloggdrottningen blottlägger hela sitt liv på sin blogg medan jag ofta får höra att jag är en smula för privat för att vara författare. Min webbutvecklare har snällt bett mig att åtminstone ha ett kort på mig själv på min hemsida. En författare behöver tydligen synas. 
Åter till Bloggdrottningen som heter Kajsa Blomblad. Hon är en helt vanlig 38-årig trebarnsmamma som en dag bestämmer sig för att strunta i sitt allt för vanliga liv som sjukgymnast. Hon har hört att man kan tjäna väldigt mycket pengar som bloggare, och att man dessutom får en hel drös med gratisprodukter. 
Sagt och gjort, hon skapar sitt alter ego ”Hälsofreakkajsa” på nätet. Det dröjer inte länge innan hennes blogg blir en av Sveriges största och hon istället får namnet Bloggdrottningen. Så långt är både hon, hennes man och barnen nöjda. Men säg den lycka som varar? Kajsa har inte riktigt varit helt ärlig på sin blogg. Det är ju allt för lätt att försköna saker på sociala medier, att photoshoppa ett kort här och där…
Det börjar gå riktigt utför när Kajsa skriver på sin blogg att hon är nära vän med en personlig tränare från Hollywood – som också råkar vara en kändis! En kvällstidningsjournalist gräver i detta och kommer snabbt farligt nära sanningen! 
Den här kändistränaren ska medverka på samma hälsoevent som Kajsa. Journalisten kräver att få en intervju med de båda där de ska prata om sin nära vänskap. Nu måste Kajsa göra allt för att bli vän med tränaren innan journalisten puttar ned henne från bloggtronen. Kändistränaren är dock hårt bevakad av sin agent och det verkar inte finnas några öppningar alls…
När jag skrivit klart första delen om Bloggdrottningen så råkade det bli en del två där Kajsa flyttar till London med sin familj. Båda böckerna har getts ut i många olika format och finns numera även som ljudböcker. Den tredje (och sista?) delen har jag precis väldigt nervöst lämnat in till min agent. I den får vi återigen möte Kajsa och hennes tilltrasslade liv:

Men Gud vänta. Vänta lite… Vad då stulen jacka? Det där var väl jackor som var till salu? Second hand försäljning?
Förskräckt vände jag mig om. Folk som kom in i matsalen tog av sig sina jackor, kappor och rockar och hängde upp dem på klädställning. Likaså gick folk upp från caféborden, fram till jackorna, tog på sig en och gick ut på skolgården.
Kunde det vara så att det inte var någon klädförsäljning trots allt? 
Med en stor klump i halsen vände jag mig åter om till kaffekvinnan. Bad om två fruktpajer och en kaffe. Slängde fram tio pund och bad henne behålla växeln. Så snabbt jag bara kunde tog jag min bricka och höll den över den stulna blåa PB jag höll över armen.


Therese Loreskär

En liten rubrik.

Susanne Rosenqvist är civilingenjör i botten med lång chefskarriär bakom sig inom Telecom och IT. Nu har
hon sadlat om och ändrat  inriktning  i livet. Med stort intresse för ledarskapsfrågor och utveckling är hon certifierad coach.

Sedan ett par år tillbaka är hon också reseledare och golfvärd , för tillfället stationerad i Dominikanska Republiken.

Vem vet vilket spår hon växlar
in på härnäst?

GÄSTBLOGGARE THERESE LORESKÄR

Therese Loreskär är författare som skrivit på heltid sedan 2014. Hon bor på västkusten, precis vid havet, tillsammans med sin familj. Innan hon skrev sin första bok jobbade hon som pedagog eftersom ”Barn är det bästa som finns!” Förutom triologin Bloggdrottningen skriver Therese även barnböcker. Totalt har det blivit 10 böcker sedan 2010. Hösten 2016 kom hennes första bok ut i UK, ”The Queen of blogging” som mottagits med höga betyg på Amazon. Mer information hittar du på www.loreskar.se