Ett glas vitt tack!

Vi taktar på 250 nedläggningar om året. Och sedan tio år tillbaka har antalet nästan halverats. Jag pratar om Sveriges mjölkbönder och det river och sliter i hjärtat. Hårt arbetande småföretagare tvingas lägga ner och landskap växer igen. 

Kåhögs Gård utanför Göteborg var också nära att lägga ner mjölkproduktionen för en tid sedan, men så bestämde man sig för att vända på steken och nu blomstrar försäljningen.

Förutom att leverera till Arla säljer Kåhögs Gård i en egen butik och kön ringlar sig lång till mjölkmaskinen. Utan hets och irritation för det här är värt att vänta på. Riktig mjölk i riktig flaska. Det går också bra att ta med sig en egen förpackning och fylla på för 10 kronor litern.

Och då vet man att större delen av förtjänsten hamnar i rätt ficka. Bondens.

-  All mjölk är pastöriserad men inte homogeniserad, säger Birgitta Börjesson som driver gården tillsammans med sin familj. Det betyder att den är upphettad och nedkyld för att ta bort eventuella microorganismer, men mjölkens fetthalt förblir intakt. 

Och det smakar ljuvligt! Precis som hemma på gården hos morfar. Då stod min vita emaljmugg på en hylla i mjölkrummet och efter varje kvällsmjölkning var det avsmakning. Inte pastöriserat och inte nerkylt förstås. Bara ljummet och ko-varmt! 

Idag importerar vi 40% av det vi konsumerar i mejeriprodukter.  

BLOGG_MILK_ANNA_WORKING

Alla bor inte nära en producerande bonde med gårdsförsäljning. Men jag tror att vi är många som vill kunna köpa mjölk och andra mejeriprodukter från gårdar med en djurvälfärd i världsklass och med låg användning av antibiotika. 

LRF driver nu en kampanj för svensk livsmedels-produktion. Målet är att ha samlat in en halv miljon namnunderskrifter som skall lämnas över till regeringen den 21 september. Just nu är det drygt 60 000 som har skrivit på. En bit kvar alltså. Skriv på du också! 

Vi klarar inte att vara helt självförsörjande på mjölk idag och fem mjölkbönder i veckan lägger ner sin verksamhet, enligt Lennart Holmström på LRF.

Så vid ett krisläge – vad händer då? Vi har militärt försvar för en vecka och jag kan inte låta bli att undra; hur blir det med mjölken?

Kommentera gärna:

  • Eva • 1 september 2015 16:41:33
    Ja, vad händer då? Länge leve mjölken! Jag tror på närproducerat, inte bara när det gäller mjölk, kan man t ex köpa kött av närliggande gård så gör jag det mer än gärna.

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Senaste inläggen

Arkiv

Etiketter