Med livet framför sig

Vissa böcker står ut. Stannar kvar länge och ger lust att återvända till. Med livet framför sej av Emile Ajar är en sådan. En riktig fransk klassiker från 70-talet som, när den kom ut, var unik i sitt slag.

Med livet framför sej/La vie devant soi, Émile Ajar Med livet framför sej/La vie devant soi, Émile Ajar

Har du inte läst den vill jag bara rekommendera! Samhällskritisk och skriven ur ett barns perspektiv på ett lekfullt språk som säkert inspirerat många författare efter det. (T ex Ett öga rött av Jonas Hassen Kehmiri.)

Momo, en arabisk pojke på sisådär 10 år, han vet inte säkert eftersom han inte har blivit ”datummärkt”, bor tillsammans med madame Rosa, en pensionerad prostituerad i Paris. Lägenheten ligger ”sex trappor upp till fots” och är ett evigt bekymmer för madame Rosas gamla ben och värkande kropp.  

Med ett delvis självuppfunnet språk reflekterar han och drar sina slutsatser om livet, ålderdomen och döden.  Men också om vänskapen, lyckan och kärleken. Kärleken mellan honom och Madame Rosa, en polsk judinna som överlevt Auschwitz.  För det är det som boken ytterst handlar om tycker jag även om segregation, fattigdom och fördomar är underliggande teman. Allt genomlyst på ett dråpligt sätt genom Momos sätt att berätta.  I min bok finns många öronmärkta sidor och understrukna rader. Till exempel när han stjäl en hundvalp som blir hans käraste ögonsten, för att senare inse att hunden inte har ett bra liv hos honom i den lilla trånga fattiga lägenheten. Han säljer den dyrt till en dam och slänger sedan pengarna i en brunn och gråter hela vägen hem. 

Här finns alla stora livsfrågor även om handlingen är förlagd till en värld som inte är så bekant för många av oss. På vägen har man lika nära till skratt som sorg över sakernas tillstånd.

Emile Ajar, som fick Frankrikes finaste litteraturpris, Prix Goncourt 1975, är en pseudonym för Romain Gary, vars egentliga namn är Romain Kacew. Bara det är en intressant historia!

Inte alla blir så förtjusta i boken som jag. Det stod helt klart när vi diskuterade den några vänner häromsistens. Men ingen går oberörd förbi. Läs den och döm själv – Finns som e-bok på biblioteket till exempel. Men jag säger bara  lyckliga du som har boken framför dig!

Etiketter: litteratur

Kommentera gärna:

 • Lena Hasse • 7 september 2015 11:02:19
  Tack för tips, sticker direkt till bokhandeln för inköp! Vad duktig du är dom läser på franska!
 • Vad kul! Jag tror inte du kommer bli besviken!

  7 september 2015 16:09:16

 • Carolina • 6 september 2015 11:52:51
  VILL LÄSA
 • Kul, Gör det!

  7 september 2015 16:09:45

 • Anna H • 5 september 2015 10:05:41
  Jag blir ödmjuk och förhoppningsvis mindre dömande med tanke på hur olika förutsättningar vi människor föds med. Efter att ha läst boken
  känns det bra att ta sig en funderare när krafter i samhället snävar till normerna med segregering till följd.
  Det finns inga enkla sanningar men många åsikter utan insikt!
 • Klokt sagt! Kan bara hålla med.

  7 september 2015 16:11:14

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar