Livet på andra sidan

Vår gästbloggare i oktober fick mig att minnas skoltiden och gymnasiet framförallt. Jag kom från byskolan och andra sidan älven. Det var inte långt egentligen om man räknade kilometer, men för mig som att träda in i en ny värld. Jag iakttog så gott jag kunde, utan mina glasögon och bakom en gigantisk lugg som jag locktångade varje morgon. Med grumlig syn spanade jag in tjejerna i klassen, vilka som satt längst fram, vilka som gick till rökrutan och vilka som pratade med varandra. Själv sa jag inte mycket, för tänk om man sa fel! Jag hade ju viljat komma bort.  Bort från kiosken, bort från moped-dammet och helst slippa gliringar om man läst på till ett prov eller köpt gubbficksbyxor som discostötarna inne i stan.

Men nu däremot var det helt ok att gå hem och plugga! I gubbficksbyxor. Eller kanske helst i  loafers, rutiga knästrumpor, veckad kjol och Lyle & Scott i lammull. Och så ett pärlhals-band på det. Obligatorisk skolväska verkade vara pjäxbag (!) från Mats Sport. Obs: slängd över axeln. Jag hade en hel del att lära och det tog ett tag innan jag plockat upp allt.

 Men så en dag, på väg från gympan, säger Bittan ”Vill du följa med mig hem efter skolan på torsdag? Jag säger till mamma att vi blir en extra till middagen iså fall”. Alltså. Något sådant hade jag bara läst om i en flickbok från Wahlströms. Men nu gick Bittan bredvid mig i sin ljusblå Busnel-kavaj med pjäxbagen slängd över axeln. Och när torsdagen kom satt vi där, åt wienerschnitzel, gjord från grunden, med citron och ansjovis toppad med kapris och konverserade mamma Marianne och pappa Carl-Johan.  Livet på andra sidan älven. Jag glömmer det aldrig. 
Etiketter: stil nostalgi

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln