Kärleksfullt, coolt och lite skruvat

Alla dessa temadagar! Inte nog med väl etablerade dagar som Fars dag, Mors dag, internationella kvinnodagen och Barnens dag. Vi har Kanelbullens dag, Champagnens dag, Pastadagen och i förra veckan var det Internationella CAPS LOCKS-DAGEN. Visste ni det? Det verkar som om allt måste ha en egen dag, och därför utnämner jag här torsdagen den 29 oktober till Ketchups dag. Inte bara för att vi på Ketchup of the day just då skall ses, surra om framtiden och gjuta mod i varandra. Utan för att också Ketchup bör ha en alldeles egen dag som återkommer varje år. Varför inte liksom. Det finns alltid något att fira.

miranda

Men idag då? Idag kör vi novellens dag tycker jag.

Noveller är lagom korta om man inte hinner eller orkar läsa så länge åt gången. Och ibland kan en novell säga minst lika mycket som en hel roman. En komprimerad berättelse med stor läsupplevelse för mig var Roy Spivey av Miranda July som publicerats i The New Yorker. Underbar och dråplig läsning att skratta till men också känna ett styng av sorg över när berättaren inser att hon levt sitt liv kring en inbillad verklighet. Eller kanske ännu värre, blivit utsatt för ett practical joke?  Den där nödutgången att ta till, lösningen i kanten att snegla på om det blev besvärligt var bara en illusion.

Upptäck Miranda July om du inte redan har gjort det! Förutom romaner och film har hon också gjort just en novellsamling. Ingen hör hemma här mer än du. Kärleksfull, cool och lite skruvad. Visst är bara titeln fantastiskt?

PS. Du kan också lyssna på Roy Spivey här och samtidigt ta del av ett skönt litterärt samtal med uppläsaren David Sedaris och The New Yorker Magazine.

Etiketter: litteratur noveller

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln