En oväntad bok

Jag hade aldrig hittat till den här boken själv, Fishing in Utopia, men det är ju just det som är det fina när man börjar diskutera böcker med andra. Den här fick jag i present efter ett sådant samtal och det är jag väldigt glad för. 
 
Fishing i Eutopia är skriven av Andrew Brown, en engelsman som ser på Sverige utifrån fast inifrån. Under 70-talet flyttar han hit (han har blivit kär förstås!), lär sig språket, kämpar med det svenska vemodet, beskriver tystnaden i skogen och den sparsmakade konversationen.

Igenkänningsfaktorn är hög och miljöerna är träffsäkert beskrivna. Jag vet för jag kommer därifrån. Det lilla samhället där alla vet vem alla är och vad alla gör. Jag hoppar över de ingående beskrivningarna av flugfiske - men njuter av hur han skildrar ett Sverige som inte längre finns, på ett sådant sätt att man minns precis hur det var. Ett hårt arbetande men oskuldsfullt land med en stark tro på nya ideal och moderna material.
 
Han skiljer sig efter några år och flyttar tillbaka till England och en karriär som journalist och författare. Tjugo år senare återvänder han och söker det Sverige han en gång lämnade, älskade, sedan hatade och nu upptäcker att han älskar igen.
 
En riktigt bra läsupplevelse och en inre resa i gamla hemtrakter.

Etiketter: litteratur

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Anonym » JAG ÄR EN SOCIAL ENSAMVARG:  ”Ordet ensamvarg är något som gruppmänniskor har satt på människor som är ensamma..”

  • drea » I en sal på lasarettet:  ”hahaha, ibland kan en inte vinna :)”

  • Hakon Håkansson » FUCK JANTE!:  ”Hallå tjejen,kul att läsa dina rader oj oj det är faktiskt så det pirrar i kropp..”

  • Maria Öjerskog Borrling » I en sal på lasarettet:  ”Hi hi hi, så levande o roligt du beskriver situationen! Säkert många som känner..”

  • Pia Gummesson » DETTA LIV - DETTA NU:  ”Längtar till nya böcker av dig”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln