Här är havets hjältar

Strandstädarna Stefan, Caroline, Lukas Strandstädarna Stefan, Caroline, Lukas

Grundsund vaknar till liv. På ICA ringlar sig kön lång ner till chipshyllan och på Café Syltrutan doftar det nybakta bullar och rykande hett kaffe.  Det bottenmålas och fejas i hamnen och Strandstädarna har just gjort dagens insats. Jag träffar dem på Syltrutan när de slår sig ner för fika och summerar dagens skörd.

200 säckar med plast och bråte är ihopsamlat på kajen tillsammans med allt det som inte får plats i säckarna. Sånt som kylskåp, batteri och några fiskelådor.  Skräpet som landar här kommer förstås inte bara från närområdet utan seglar in från alla Nordsjöländerna.

Stefan van der Heiden är initiativtagare till föreningen som har ett 50-tal aktiva samlare som hjälper till att hålla våra stränder rena. Men det tycks aldrig ta slut!

Om man ska hålla jämna steg med det som flyter i land skulle man behöva fylla 160 säckar 200 dagar om året. Ändå blir jag så lycklig av att möta entusiaster som Stefan, Lukas och Caroline - som inte bara snackar utan faktiskt gör något för vår vackra skärgård!

Här kan man läsa mer om Strandstädarna och hur man kan stödja arbetet.  

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln