DÖD ÅT LUCIA

Luciafirande på Skandinaviska Skolan i Bryssel Luciafirande på Skandinaviska Skolan i Bryssel

Nej men… kan det verkligen vara så?

Det känns inte så väldigt länge sedan som jag masade mig upp redan klockan sex den 13:e och hur jag dagarna innan hade rotat fram alla tomtedräkter, pepparkaksgubbar-dräkter eller stjärngosselinnen. Ljus, stjärna, vad ska man ha under, skor… varje år funderade jag på varför jag inte lade ihop allt i en snygg påse efter Lucia var över så slapp jag leta ihjäl mig och pussla ihop årets utstyrsel år efter år.

Men sedan kom ju belöningen.

Att som förälder sitta och tindra med ögonen med en plastkopp med ljummen alkoholfri glögg i ena handen och en torr lussekatt i den andra.
Och stämningen! Stämningen!
Så otroligt vackert, fint, sött, gripande och helt enkelt underbart det var att se och höra alla dessa Lucia-tåg genom tiderna. I början av barnens skolgång med massor av små Lucior med kronan på sned och med tiden som de blev äldre, mer ordnade tåg med stolt Lucia längst fram som långsamt skred fram till scenen följd av alla hennes tärnor och stjärngossar bakom sig.

Sångerna. Vi kunde dem alla utantill. Samma sånger varje år, men det var liksom det som var meningen.

För det är tradition.

Eller kanske jag ska säga var tradition.
För jag läser överallt med sorg i hjärtat att Lucia håller på att försvinna bort från vårt svenska samhälle.

”Inget intresse”. ”Speglar inte mångfalden i vårt samhälle”. ”Omodern skönhetstävling”. ”Inte bra sett ur genusperspektiv”. ”Skapar stress och obehag för barnen”. ”Brandfarligt”… (ehh?)

Varför kan man inte bara ha det kvar som det alltid varit?

Vad händer med alla Luciatåg som i alla tider har glatt äldre på sjukhem och äldreboende? Lucia som gästar företag och kontor? Lucia-konserter i fullsatta kyrkor och andra fina lokaler? Lucia på förkola och skola?

Och vad händer med alla vi som älskar Lucia och vill bevara denna fina tradition? Ska vi tigande se hur Lucia med följe långsamt vandrar in i graven?

Kommer jag den dagen jag blir farmor (långt tills dess…) få se mina barnbarn lussa eller är traditionen helt död då?

Varför kan inte Lucia bara få fortsätta att sprida ljus och värme i evigheternas evighet?

Sankta Lucia! Jag står upp för dig.

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-