FEJKKONTON PÅ BOKTIPSET

Hur många "stjärnor" har mina böcker? Hur många "stjärnor" har mina böcker?

”Fejkkonton recenserar böcker i rekordfart på nätet”. (Läs länk). 
Just nu kokar det en aning bland författare och förlag. Det har framkommit att Boktipset som är knutet till Adlibris och Bonniers har en mängd fejkkonton där man betygsätter böcker i snabb takt med bara ettor för att sedan ge en femma till utvald  bok. På det här sätter får man ner omdömet om vissa böcker som i sin tur leder till att konsumenten som tittar på betyget och hur många stjärnor en viss bok har, kan bli vilseledd.
Förskräckligt, enligt min åsikt!
Jag är många gånger skeptisk till dessa betygssättningar, oavsett om det är böcker eller hotell eller annat. Ett väldans tyckande i tid och otid. Och det gäller även ”läsarrecensioner”. Man kan få en dålig recension från press eller bokbloggare men det är oftast nyanserat och välutvecklat och kan många gånger bli tänkvärt för författaren. Men en läsarrecension kan bestå i att skriva ungefär ”kan ingen jävel stoppa den här personen som förmodligen har mutat sig till att få ge ut en så jävla dålig bok”. Gärna med en mängd stavfel i meningen.
Knappast konstruktiv kritik.
Om det stämmer att Boktipset har så många fejkkonton som ställer till det så hoppas jag innerligt att Adlibris och Bonniers börjar städa. Det är en skam både mot författaren, läsaren och förlaget.
Basta.
PS. Klicka gärna på länken här till Adlibris och checka av mina stjärnor och så kallade recensioner. En salig mix.
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-