KARAKTÄRER

En skönlitterär bok bygger på karaktärer och har man gjort sitt jobb innan man börjar att skriva så sparar man mycket tid. Vet man ALLT om sin/sina huvudkaraktärer så tvekar man aldrig i en situation man ska berätta om - för man vet hur ens karaktär reagerar och beter sig.

Det enklaste är att börja med Fysiska kännetecken som  kön, ålder, längd, vikt, hår, hud, kroppshållning, klädstil osv. Googla gärna fram en bild också. Bilden som finns på min blogg här idag visar hur jag tänker mig karaktären Farmor i min bok Alibi AB.

Sociologiska och Psykologiska kännetecken som klass, arbetsförhållande, utbildning, familjerelationer, uppväxt, intressen, tv-program, musiksmak, moraluppfattning, religion osv.

 Fyll på med: Vad är det värsta som kan hända den här karaktären? Vad är karaktärens högsta önskan - kan finnas en officiell och en hemlig, vem ser karaktären upp till - varför, ser ned på - varför osv osv.

 Så tar man sig tid att ta reda på allt det här om sin karaktär så vet man alltid hur ens karaktär kommer att agera eller reagera i en viss situation.

 Själv har jag inte gjort min läxa när det gäller Ann-Britt Larsson!  Som jag skrev i en tidigare blogg så är jag inte riktigt säker på hur gammal hon är ännu och som en läsare påpekade i en kommentar, angående mitt råmanus, där jag skrev att Ann-Britt hade blodvallning, framkom detta. Visserligen var det bara ett råmanus, som jag påpekade när jag publicerade, men jag var tveksam när jag skrev för mig själv och hade lagt dit en kommentar (ta ev bort mening eller gestalta tydligt och mer). Alltså - jag var velig angående min karaktär och då blev texten velig :-)

 I helgen har det varit massor av bilåkning och då passade jag på att "lära känna" Ann-Britt bättre och de övriga i bilen fick också hjälpa till!

 Läs min blogg i morgon så ska jag berätta om hur HÅRDHUDAD det är lämpligt att vara när man är författare

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-