MOBILFRI-RESPEKTHET FINNS DET?

För några år sedan var jag på ett tredagars seminarium med Robert McKee i London. (Robert McKee är författare till en ”manusförfattarbibel” som heter Story).

Robert inledde den första dagen med att hälsa oss välkomna och att be samtliga att stänga av sina mobiltelefoner av respekt till honom som föreläsare och till de övriga 400 personerna som befann sig i salen. ”Är du inte mer intresserad av vad jag har att säga eller att de övriga 399 som sitter här salen har betalat flera tusen kronor för att lyssna på mig så tycker jag att du kan lämna seminariet, nu”.

Ingen lämnade salen men de flesta av oss kollade så mobilen var avstängd.

”Om det ändå ringer en mobiltelefon under seminariet så får den personen komma fram till mig och betala 20 pund. Jag vill heller inte att ni sitter och sms:ar för det stör personen som sitter bredvid dig. Det kan jag ju inte se men om personen bredvid dig gör det så tala om det för mig så ger jag dig 20 pund.”

Nervöst skratt från publiken. Menar han allvar...

En av dagarna så var det någon som glömt stänga av sin mobiltelefon. Alla i salen inklusive Robert McKee hörde detta. Robert McKee stod stilla framme på podiet och väntade och väntade och väntade ända tills personen vars mobiltelefon ringt gick fram och lämnade en 20 pundsedel.

Så gick det till på det seminariet men av det kanske man kan lära att vi vuxna borde bli bättre på att visa våra barn Mobilfri-respekthet och förklara vinsterna.

Idag läste jag i GP om Bräckeskolans låg och mellanstadie.

Nedan följer utdrag ur artikeln:

 Nu testar Bräckeskolans rektor Monika Blom att förbjuda mobiltelefoner och surfplattor under skoltid. (Bräckeskolan är en låg- och mellanstadieskola)

-Eleverna slutade att leka på rasterna och kränkningar på sociala medier blev allt vanligare.

- Helt plötsligt har våra elever slutat leka på rasterna. En elev sitter med en mobil i handen och fyra, fem andra tittar över axeln för att se vad som händer på skärmen
.

-I dag har de flesta barn mobiltelefoner och det kan vara svårt att inte ta upp dem under lektionstid. Ett allvarligare problem är att det dessutom förekommer en hel del kränkningar på sociala medier.

Trots att det bara gått några dagar har rektor Monika Blom fått många kommentarer på mobilförbudet, både från föräldrar och elever. De flesta är positiva, men några negativa kommentarer har förstås också kommit in.

- Många föräldrar vill att deras barn ska vara anträffbara hela tiden, men jag tycker att om man tio år kanske det inte ska vara så. Sedan är det såklart en säkerhet och trygghet för föräldern att kunna nå sitt barn, som kanske åker ensam till skolan.


Jag, personligen tycker att det är en självklarhet att eleverna inte sitter med en mobil i handen under lektionstiden för det handlar om respekt för läraren och för klasskamraterna.

Det är sorgligt att läsa att barnen har slutat leka på rasterna på grund av mobiltelefonen. Jag är inte mycket för förbud men vi vuxna kanske borde titta på skolornas utemiljö. Hur inspirerande till lek och aktivitet är en asfalterad skolgård? En skolgård som uppmuntrar och stimulerar fysiskt aktivitet är en vinst för alla. Eleverna rör sig mer och har lättare för att sitta still och inlärning och lärarna för syssla med det de är utbildade för, nämligen att lära ut.


Låt oss försöka bli bra föredöme för våra barn och lägga undan våra mobiltelefoner!

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-