ÄNTLIGEN PÅ FINSKA!

Soumi -  officiellt Republiken Finland (Suomen tasavalta), är en republik i norra Europa. Finland har landgränser till Norge, Sverige, Ryssland och i söder havsgräns mot Estland. Mellan Finland och Estland ligger Finska viken. Finland är officiellt tvåspråkigt, med finska och svenska som nationalspråk. Finska: cirka 90,0 procent, svenska: cirka 5,3 procent år 2013.
Det svenskspråkiga Åland utgör ett självstyrande landskap inom landet. Till ytan är Finland Europas åttonde största land och hade en befolkning på cirka 5,5 miljoner invånare i slutet av 2014. Befolkningstätheten är förhållandevis låg och ligger på cirka 18 invånare per kvadratkilometer. Utöver Sverige så är Finland det enda landet i världen med svenska som officiellt språk.
Huvudstad i Finland är Helsingfors (finska: Helsinki), tillika landets största stad med cirka 630 000 invånare 2015. Därutöver finns ytterligare tre städer med en befolkning överstigande 200 000 invånare, nämligen Esbo, Tammerforsoch Vanda.
Finland är medlem i Europeiska unionen sedan 1995 och införde euro som sin valuta 2002. Innan euron togs i bruk använde man valutan finsk mark. Finland var i över 600 år en del av Sverige, som 1809 förlorade området tillRyssland. Finland blev självständigt 1917. Därefter följde ett inbördeskrig 1918 och i samband med andra världskriget två krig mot Sovjetunionen, 1939–1940 (det s.k. Vinterkriget) och 1941–1944, samt ett mot Tyskland vintern 1944–1945.

Och till det viktigaste... nu finns min deckare "Du kommer inte undan..." översatt till finska!

Eläköön!!!!

Soliga hälsningar Christina :-)

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln