BLADE RUNNER 2049

Blade Runner 2049 är en science fictionfilm som nästan är tre timmar lång och regisserad av Denis Villeneuve.  Miljön för tankarna till cyberpunk - det är skitigt och futuristiskt med mycket specialeffekter. Jag tänker inte berätta om handlingen men filmen har ett långsamt och nästan sävligt berättande där man som författare slås av hur varje scen är så väl genomtänkt och genomarbetad att det inte finns ett endaste ord för mycket eller för lite. Varenda scen finns med av ett särskilt skäl och för berättelsen framåt eller så småningom knyter ihop trådar. Bildberättandet är därtill oerhört mäktigt. Nästan varje bild är ett futuristiskt konstverk. 
Det mest aggressiva är faktiskt ljudet i filmen som är allt annat än sävligt och långsamt. Det är dovt, industribrötigt, attackerande och oerhört suggestivt. 

När filmen slutade var det helt tyst sedan hördes prassel av kläder,  sammetssitsar som slog dovt mot ryggstöd och skrapet av skor mot golvet när vi i publiken lämnade biosalongen. Alla var så tagna av filmen att det inte riktigt fanns ord.

Eftersom jag är utbildad i att skriva tv- och filmmanus så är jag lite "arbetsskadad" och kan inte låta bli att analysera och imponeras. Ett bra välgenomarbetat filmmanus där man vågar lita på att det långsamma berättandet sätter publikens fantasi (eller oss läsare om det är en bok) och intelligens i fokus. Vi behöver inte matas på med handling, handling och handling staplat på varandra. Sedan är det en helt annan sak att lyckas med det som författare - man behöver hela tiden utvecklas och se och lära av de bästa!

Ha en fin söndag och gå och se en bra film på bio! Vill du få dig några goa skratt ska du inte se Blade Runner 2049 men vill du se en film som sitter kvar i kropp och själ och som du inte kommer att glömma så rekommenderar jag den!

Christina

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln