NOVELLTÄVLINGEN AVGJORD

Temat "EN TRÅKIG KÄRLEKSHISTORIA" satte igång kreativiteten och frammanade kusliga, sorgliga, gripande, kärleksfulla och humoristiska noveller. 

Tack för ALLA bidrag!

Nivån på novellerna var hög och konkurrensen stenhård. Vi har läst och läst och diskuterat och slutligen enats om det vinnande bidraget i novelltävlingen.

Ketchup of the days motivering:

På ett gripande sätt och med en stor portion humor beskriver Mats Hansson EN TRÅKIG KÄRLEKSHISTORIA om trängtande och betagenhet på avstånd. Mats har hittat en originell ingång och använder sig av ett vardagligt och direkt tilltal. 


Älskade Jeanette

Jeanette var kassörska och servitris på cafet. Äldre än jag och närmast oåtkomlig med mörkt svallande hår och rådjursögon. Som en bakelse och trots åldersskillnaden var det bara en glasmonter, med just bakverk, som skilde oss åt.
Hon var frestande liksom allt i hennes närhet; kanelbullar, wienerbröd, hallongrottor.

Förälskelsen växte och förvärrades. Mina pengar gick rakt in i cafeverksamheten. Över en kopp kaffe och en kaka följde jag hennes rörelser och sättet hon gick på. I desperation och som ett uttryck för min längtan tvinnade jag sugrör, det ena efter det andra. Bordet fylldes av en åtrå och
nervositet som allt blandades, av utspillt kaffe och kaksmulor, till en sörja av verklig förälskelse.

Jag hade alltid en penna med mig och hade i  åtanke de stora diktarna som satt på cafeerna, skaldade och skrev ner kärleken och våndan på servetter när trycket blev för högt. Det blev ofta ingenting utan mest någon romantisk inledningsrad som sedan tycktes omöjlig att fullfölja och avsluta. Vid ett tillfälle hade jag dock slutfört en dikt hela vägen, vilande som någon slags
symbolik i min förälskelse till henne;

" Du och jag, en smörgåsgrill
först smälter osten, sedan jag"

Jag väntade, kunde vänta i evigheter, tålmodigt. När jag var henne så nära jag någonsin kunde vara, när jag i tanken satt bredvid henne, hand i hand kliver plötsligt en elegant man in. Jag vaknar från mina drömmar. Välputsade läderkängor och en svart sober kostym. Hennes ögon glittrade som jag aldrig sett dom tidigare när han tog hennes händer och deras kroppar tycktes smälta samman i en het kyss. I desperation smulade jag ner det sista av kakan som sögs in som sörja, la sig i en atoll av besvikelse på bordsskivan. Föreställningen var över och förbi, slut.

                                                                            ******************


Vår vinnare Mats Hansson har bl a en fil.kand från kulturvetarlinjen med litteraturvetenskap som huvudämne. Har arbetat många år i skolan som fritidspedagog och även som chef och samordnare i omsorgen. Jobbar nu delvis som skribent på tidskriften Populär Poesi med intervjuer, artiklar, krönikor.  Har under senare åren vunnit en del lyrikpris och är publicerad i tidningar med dikter och berättelser, bla i Dagens Nyheter, Falu Kuriren och Dala Demokraten. Diktsamlingen SVART KAFFE , en sorgebok som kom ut 2015 tillägnar han sin avlidna fru.
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln