ATT SKRIVA BERÄTTELSER SOM BERÖR

Soni Jörgensen Soni Jörgensen

Ibland måste man påminna sig om vad det är som är viktigt! I fredags var jag på föreläsning med Soni Jörgensen, manusförfattare och dramturg inom film och tv för många kända filmer och tv-serier både i Sverige och internationellt.  Soni talade om vikten att skriva berättelser som berör på djupet. 

PLOT
1. Man måste ha en bra plot (historia man vill berätta.
2. Ploten är til för att få karaktären att växa - att utmana/tvinga karaktären att växa (läs jävlas med).

HUVUDKARAKTÄR (HK)
1. HK måste VILJA något och det jättemycket.
2. HK ska ha ett inre problem - ett inre hål
3. HK måste lära sig något för att utvecklas och nå sin vilja.

Just nu är jag i ett speciellt stadie av min manusredigering och den här föreläsningen var precis vad jag behövde för att bli påmind om hur jag ska/behöver/måste arbeta med mina karaktärer!  Ploten har jag koll på men det är ett bra karaktärsarbete som berör läsaren! 

Nedan ser ni mig tillsammans med Sara Broos, grundare och ledare på Alma Manusutbildning,  som jag känner sedan jag själv utbildade mig där. (Sara Broos är också flerfaldigt prisbelönt regissör och producent för bla: För dig naken - om konstnären Lars Lerin och Manoel Marques mm mm. 

Föreläsningen var ett samarbete mellan Kulturkakademin- Trappan och Alma Manusutbildning .

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Anonym » JAG ÄR EN SOCIAL ENSAMVARG:  ”Ordet ensamvarg är något som gruppmänniskor har satt på människor som är ensamma..”

  • drea » I en sal på lasarettet:  ”hahaha, ibland kan en inte vinna :)”

  • Hakon Håkansson » FUCK JANTE!:  ”Hallå tjejen,kul att läsa dina rader oj oj det är faktiskt så det pirrar i kropp..”

  • Maria Öjerskog Borrling » I en sal på lasarettet:  ”Hi hi hi, så levande o roligt du beskriver situationen! Säkert många som känner..”

  • Pia Gummesson » DETTA LIV - DETTA NU:  ”Längtar till nya böcker av dig”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln