Rädda kreativiteten!

Det finns kreativitet och det finns kaos. Men det finns inget kreativt kaos. För att idéer ska blomstra behövs först en struktur.

Jag har lyssnat på föredrag av Leif Denti, forskare i innovationspsykologi vid Göteborgs Universitet och jag har fått en hel del myter avlivade. Som att tävlingar skulle främja kreativiteten. Det leder istället mest till att man söker uppfylla krav och kriterier men knappast komma på någonting annat som kanske är briljant men ligger utanför scoopet.

Men uppmaningen ”tänk utanför boxen” då? Big no no. Snarare uppstår oklarheter och förvirring. För hur gör man då? Alltså rent konkret? Bättre då att säga ”Kan du ta fram tre idéer kring det här tills på måndag”. För det är idéer det handlar om egentligen. Att komma på idéer som är originella eller innehåller ett mått av nyhet, skapar värde och är genomförbara. Och glöm brain storming. Creative writing ett bättre sätt när man är flera personer som ska vaska fram idéer. Alltså att var och en skriver lappar som man sedan gemensamt går igenom som olika förslag. Ett bra sätt att låta alla röster höras tycker jag!

Får du tillfälle att lyssna på Leif Denti så gör det! För inspiration innan dess, kolla in siten Tusen tips om innovation och läs t ex om fyra råd när du säljer in dina idéer eller om  hur du räddar kreativiteten i det öppna landskapet!

Lizelotte 

PS: Här kan du läsa om avhandlingen Leadership and Innovation in R&D Teams

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln