ARLA HUR TÄNKER NI?

Foto: TT Foto: TT

Det här är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat och i min femte bok om kriminalkommissarie Ingrid Bergman – NÅDASTÖTEN skriver jag om hur några av de svenska böndernas intresseorganisationer inte värnar om sina medlemmar och är vårdslösa med medlemmarnas pengar.  

I Dagens Industri, den 1 mars kunde man läsa att Kooperativ ägda Arla efter ett år med höjda mjölkpriser är igång och sänker ersättning till Sveriges mjölkbönder igen. Man kunde också läsa att bönderna själva spår att det kommer att leda till konkurser.

På Arlas hemsida redovisas varje månad Arlapriset för mjölk. I december 2017 var ersättningen 3,94 kr/kg mjölk och för mars 2018 har den sänkts med 65 öre till 3,29 kr/kg mjölk dvs med drygt 16%.

Arla säger sig inte förstå kritiken i Dagens Industri, och deras kommunikationschef Gunnar Gidefeldt motiverar sänkningen med att: Ersättningen till bönderna måste vara lika i alla länder och det finns förutsättningar för bönderna att bedriva lönsamma gårdar.

Kanske borde man samtidigt sänka ersättningen med 16 % till Arlas ledning som annars har gjort sig kända efter att Uppdrag Granskning för ett par år sedan avslöjade att de (ledningen för Kooperativägda Arla) levt lyxliv på medlemmarnas bekostnad. Bla gett bort guldklockor och presentkort på en smyckeaffär för över en halv miljon, ätit representationsmiddagar på flotta stjärnkrogar, ordnat banketter och gjort privata inköp på kläder, semesterresor och alkohol.

När Arla går ut och säger att: ersättningen till bönderna måste vara lika i alla länder och det finns förutsättningar för bönderna att bedriva lönsamma gårdar. (Arla Foods medlemsländer är Sverige, Storbritannien, Belgien, Tyskland, Luxemburg, Danmark och Nederländerna) Så glömmer man uppenbarligen bort att Sverige bla har högre krav på djurhållning, vilket medför högre kostnader för den svenska mjölkbonden samt att Arla Sverige inte tillåter GMO (genetiskt modifierade organismer) i foder till svenska mjölkkor som man gör i övriga EU, vilket också bidrar till en högre produktionskostnad för att nämna ett par exempel.
 
På Arlas hemsida kan man läsa att: Arlas mjölkbönder är ägare till föreningen och leverantörer av mjölken. Genom demokratin i den kooperativa företagsformen har de inflytande enligt den gamla principen: en medlem, en röst.

Jag har väldigt svårt att tro att de 2700 svenska medlemmarna i Kooperativägda Arla har röstat för en sänkning av mjölkersättningen med över 16 %.  

Så Arla – hur tänker ni och vem representerar ni?

Era ägare är de svenska mjölkbönderna – Era kunder är svenska befolkningen
.


Undertecknat av en konsument som  alltid köper WAPNÖ:s mjölk- och mejeriprodukter!

Christina

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln